Höst av Selma Lagerlöf

"Alltsedan mitt sjunde år hade jag drömt om att bli författarinna, alltsedan mitt femtonde hade jag skrivit vers och hoppats, att jag skulle kunna utbilda mig till stor skald. Men allt detta hade inte medfört något resultat. Den där kvällen i Landskrona, kort efter att jag hade ingått i mitt tjugonionde år, stod jag lika långt från målet som någonsin, ja, det föreföll mig nästan mera avlägset nu, än det hade varit under föregående åren." (sid 32)
Höst av Selma Lagerlöf innehåller personliga berättelser ur minnet: "Det var några år efter min fars död, då vi just började förstå, att vi inte skulle bli i stånd att behålla Mårbacka. Men vi hade ännu inte kommit oss för med att tänka tanken helt ut, och vi hade inte talat om saken, inte med varandra och inte med någon främmande." (ur Sändebudet) Intressant att läsa om om hennes väg till författare.

I denna sista bok Selma Lagerlöf gav ut innan sin död berättar hon om sina egna tankar i essäer och tal, blandat med noveller och legender. Höst gavs ut första gången 1933. Selma Lagerlöf (1858-1940) är en av Sveriges mest lästa författare som 1909 belönades med Nobelpriset i litteratur och 1914 invaldes i Svenska Akademien.

Man vill stänga klostren.
   "Och stackars Sveriges folk" säger hon, "när det intet mer finns några munkar och nunnor, som kan undervisa det i jordeskötsel och i örtagårdskunskap och biskötsel och smaklig mattillverkning och ljusstöpning och bakning! Var ska de unga adelsjungfruarna få lära sig goda seder, och vem ska ta vård av fattigt folk, och vem ska härbärgera vägfarande, när det intet mer finns några kloster?" (sid 170)

Other NEWS


Comment :